Listing 1 - 10 of 15 | << page >> |
Sort by
|
Choose an application
De opzet van dit boek was een praktisch en vooral actueel overzicht te verschaffen van de klinische hepatologie. Inderdaad hebben recente ontwikkelingen in basiswetenschappen en techniek een ware omwenteling meegebracht in deze discipline, die een nieuwe samenvatting zeker rechtvaardigen:- zo bijvoorbeeld leidde een beter inzicht in de pathogenese van bepaalde ziektes tot een meer rationele therapeutische aanpak. De meest markante doorbraak op dit punt vindt men wellicht op het domein van de virale hepatitis, waar identificatie van de hepatitis virussen-A en B leidde tot de op-punt-stelling van een vaccin tegen dit laatste, en... het bestaan aan het licht bracht van andere 'non-A non-B' hepatitis virussen. Een ander treffend voorbeeld geldt de doorbraak in de kennis der pathogenese van de cholesterol galstenen, die de weg opende naar de preventie en zelfs de medicamenteuze behandeling van een gedeelte van de galstenen. De snelle ontwikkeling van de techniek zorgde anderzijds voor een pleiade van nieuwe diagnostische middelen, die onder meer op gebied van de icterus de diagnose ontzettend hebben vereenvoudigd.Tenslotte beleven wij ook een zekere verschuiving in de aard der geziene leverletsels: zo bijvoorbeeld is er een sterke toename van toxische leverbeschadiging, en neemt het belang van milieufactoren en iatrogene invloeden als oorzaken van leverpathologie toe.Het boek behandelt vooral de hepatologie van de volwassenen. Specifieke hepatologische problemen bij kinderen worden vermeld, doch voor de bespreking verwijzen wij naar gespecialiseerde monografieën over kinderhepatologie. Schematisch werd het boek opgesteld in twee delen: een eerste deel behandelt de eigenlijke leveraandoeningen, een tweede deel handelt over ziekten van de galwegen. Door verwijzingen in de tekst worden overlappingen tot een minimum beperkt. Talrijke illustraties vergezellen de tekst. Om praktische redenen werden de kleurillustraties evenwel gegroepeerd in 10 kleurenplaten, ingelast tussen het eerste en tweede gedeeltt tussen het eerste en tweede gedeelte.
galziekten --- levercirrose --- Gastroenterology --- cholelithiasis --- levercarcinoom --- hepatitisvirussen --- leverziekten --- Interne geneeskunde --- Médecine interne --- Bile Duct Diseases. --- Liver Diseases. --- Gallbladder Diseases. --- Gall Bladder Diseases --- Bladder Disease, Gall --- Bladder Diseases, Gall --- Disease, Gall Bladder --- Disease, Gallbladder --- Diseases, Gall Bladder --- Diseases, Gallbladder --- Gall Bladder Disease --- Gallbladder Disease --- Liver Dysfunction --- Disease, Liver --- Diseases, Liver --- Dysfunction, Liver --- Dysfunctions, Liver --- Liver Disease --- Liver Dysfunctions --- Bile Duct Disease --- Disease, Bile Duct --- Diseases, Bile Duct --- Duct Disease, Bile --- Duct Diseases, Bile --- BILE DUCT DISEASES --- Liver diseases. --- Gallbladder --- Diseases. --- BILE DUCT DISEASES. --- Bile duct diseases. --- 605.13 --- galziekten (gez) --- leverziekten (gez) --- Bile Duct Diseases --- Liver Diseases --- Gallbladder Diseases
Choose an application
menstruatie --- hypofyse --- schildklier --- hormoontherapie --- metabolische ziekten --- puberteit --- obesitas --- geboortebeperking --- Pathological endocrinology --- ovarium --- bijnieren --- diabetes mellitus --- Cushingsyndroom --- endocrien stelsel --- alvleesklier --- fertiliteit --- Pathology of the metabolism --- endocrinologie --- corticoïden --- testis --- Interne geneeskunde --- Médecine interne --- ENDOCRINE DISEASES. --- METABOLIC DISEASES. --- Endocrine System Diseases. --- Metabolic Diseases. --- Diseases, Metabolic --- Thesaurismosis --- Disease, Metabolic --- Metabolic Disease --- Thesaurismoses --- Diseases of Endocrine System --- Endocrine Diseases --- Disease, Endocrine --- Disease, Endocrine System --- Diseases, Endocrine --- Diseases, Endocrine System --- Endocrine Disease --- Endocrine System Disease --- System Disease, Endocrine --- System Diseases, Endocrine --- Endocrinology --- Endocrine diseases --- Metabolic diseases --- Endocrine diseases. --- Metabolic diseases. --- Endocrine System Diseases --- Metabolic Diseases
Choose an application
-X
aids --- AIDS (acquired immune deficiency syndrome) --- Sociology of health --- Infectious diseases. Communicable diseases --- AIDS (Disease) --- Belgium --- Aids --- AIDS --- #A9412A --- 61
Choose an application
Heads of state --- Heads of state --- Medicine --- Diseases and history. --- Chefs d'Etat --- Chefs d'Etat --- Médecine --- Maladies et histoire --- Diseases. --- Biography. --- Maladies --- Biographie --- Etudes de cas
Choose an application
Public health --- Hygiene --- Epidemics --- Santé publique --- Hygiène --- Epidémies --- History --- History. --- Prevention --- Histoire --- Prévention --- Prevention. --- Santé publique --- Hygiène --- Epidémies --- Prévention --- Disease outbreaks --- Diseases --- Outbreaks of disease --- Pestilences --- Communicable diseases --- Outbreaks --- Public health - History. --- Hygiene - History. --- Epidemics - Prevention.
Choose an application
#PBIB:2005.2 --- Camps --- Sick children --- Tuberculosis in children --- Organized camps --- Summer camps --- History --- Services for&delete& --- Treatment&delete& --- Bacterial diseases in children --- Pediatric respiratory diseases --- Children --- Outdoor recreation --- Camping --- Services for --- Treatment
Choose an application
History of medicine --- Infectious diseases. --- Belgium --- Flanders. --- Medieval --- History of human medicine --- ziekenzorg --- armenzorg --- lepra --- anno 1200-1799 --- anno 1800-1999 --- Ghent --- Middeleeuwen --- Geneeskunde --- Gent --- Geschiedenis --- Middelnederlands --- C2 --- tekstuitgave --- statuten --- lepra (x) --- Cisterciënzerinnen (circa 12de eeuw) --- Gent [gemeente in arrondissement Gent - BE] (x) --- gezondheidszorg [verplegend] --- Religieuze instituten --- Beroep --- Hulpverlening --- Techniek (wetenschap) --- Atlas --- Museum --- Literatuur --- Noorwegen --- Verpleegkunde --- Vlaanderen --- Vlaams --- Emigratie --- Vrouw --- België
Choose an application
Environmental Health. --- Nutrition Disorders. --- Social Medicine. --- 316:61 --- Environmental health --- Nutritionally induced diseases --- Social medicine. --- Medical care --- Medical sociology --- Medicine --- Medicine, Social --- Public health --- Public welfare --- Sociology --- Medical ethics --- Medical sociologists --- Diet --- Diet and disease --- Dietary causes of disease --- Diseases --- Nutrition disorders --- Food --- Environmental quality --- Health --- Health ecology --- Environmental engineering --- Health risk assessment --- Public Health --- Nutritional Disorders --- Nutrition Disorder --- Nutritional Disorder --- Environmental Health Science --- Health, Environmental --- Environmental Health Sciences --- Environmental Healths --- Health Science, Environmental --- Health Sciences, Environmental --- Healths, Environmental --- Science, Environmental Health --- Sciences, Environmental Health --- Ecology --- Medische sociologie --- Social aspects --- Adverse effects --- Dietary aspects --- Causes and theories of causation --- Toxicology --- Health aspects --- Environmental aspects --- 316:61 Medische sociologie --- Social medicine --- Environmental Health --- Nutrition Disorders --- Social Medicine --- Medecine --- Santé
Choose an application
Au-delà de la peur de manquer, de la famine, angoisse prégnante en Occident jusqu'à une période encore récente, il y a la crainte de manger du corrompu, du malsain, de l'immonde. En même temps que l'Occident a cherché à réduire la pénurie, il a progressivement mis sous surveillance l'ensemble de la chaîne alimentaire. Notre comportement contemporain vis-à-vis de la nourriture a onc une longue histoire que Madeleine Ferrières s'attache à reconstituer et à analyser.Des règlements médiévaux de boucherie aux perspectives géniales de Giovanni Lancisi, médecin de la cour pontificale au début du XVIIIe siècle ; du conflit entre symbolique faste ou néfaste des aliments et médecine et hygiénisme, mais aussi, plus tard, avec la chimie et les sciences vétérinaires, à la peur des poissons, levures, plantes ou légumes importés d'autres horizons ; de la suspicion à l'endroit du cuivre ou des conserves à la mise en cause de l'air vicié des villes, l'Occident invente, avec précaution et prévention, un ordre alimentaire illustré de manière éloquente au début du XXe siècle par le Pure Food and Drug Act américain. Mais cette invention n'est pas allée sans une autre : celle du consommateur. Rassasié, revendiquant une « bonne bouffe », prudent, voire savant ou se croyant tel, il appartient à l'utopie de l'abondance et de la sécurité.Miroir formidable de notre Occidental way of life que cette question des peurs alimentaires !.
Nutritionally induced diseases --- Food contamination --- Food habits --- Food --- Food adulteration and inspection --- Maladies d'origine nutritionnelle --- Aliments --- Habitudes alimentaires --- History --- Health aspects --- Psychological aspects. --- Safety measures --- Toxicology --- Histoire --- Contamination --- Aspect sanitaire --- Aspect psychologique --- Sécurité --- Mesures --- Toxicologie --- Inspection --- Production animale --- Animal production --- Intoxication alimentaire --- Épidémie --- Contamination biologique --- Biological contamination --- menu's --- landbouw --- sociale geschiedenis --- Diet --- Diet and disease --- Dietary causes of disease --- Diseases --- Nutrition disorders --- Foods --- Dinners and dining --- Home economics --- Table --- Cooking --- Dietaries --- Gastronomy --- Nutrition --- Contaminated food --- Foods, Contaminated --- Contamination (Technology) --- Analysis of food --- Food, Pure --- Food inspection --- Inspection of food --- Pure food --- Adulterations --- Consumer protection --- Public health --- Sanitary chemistry --- Health aspects&delete& --- Psychological aspects --- Toxicology&delete& --- Safety measures&delete& --- Adverse effects --- Dietary aspects --- Causes and theories of causation --- Adulteration --- History. --- Plant production --- foods --- Human feeding --- Food poisoning --- Epidemics --- Consumer behaviour --- Comportement alimentaire --- Politique alimentaire --- Feeding Behavior --- Food Contamination --- Public Health --- Histoire. --- Aspect symbolique --- history. --- psychology --- psychology. --- history --- Primitive societies --- Food habits - Psychological aspects --- Nutritionally induced diseases - France - History --- Food - Safety measures - France - History --- Food - Toxicology - France - History --- Food adulteration and inspection - France - History --- Food contamination - Health aspects - France - History --- Boats, Ancient. --- Boats, Ancient --- Illyrian antiquities. --- Underwater archaeology. --- Underwater archaeology --- Libya
Choose an application
In 1953 werd door Watson en Crick de structuur van het DNA blootgelegd: dit gaf inzicht in de wijze waarop de erfelijke eigenschappen van een organisme worden 'gecodeerd' en bij elke celdeling doorgegeven. Omstreeks 1975 werd het mogelijk om DNA te 'manipuleren'. De stukjes DNA die een welbepaalde eigenschap tot stand brengen, en die men genen noemt, kan men nu isoleren, identificeren en reproduceren (klonen). In verband met de mens leidt dit samen met andere technieken tot de mogelijkheid om de oorsprong van een groot aantal erfelijke ziekten op te sporen. Door onderzoek van enkele cellen kan men de aanwezigheid van een erfelijke aanleg vaststellen zowel bij de volwassene, het kind, de foetus als bij het embryo. Deze kennis kan heel waardevol zijn, maar ze kan ook ongewenste tot zelfs dramatische gevolgen hebben. Dit boek geeft een inzicht in de mogelijkheden van dit genetisch onderzoek. Tegelijk worden ook de voornaamste ethische vragen gesteld die erdoor worden opgeroepen. (Bron: covertekst)
Human genetics --- Professional ethics. Deontology --- Human medicine --- Erfelijkheidsleer --- Ethique médicale --- Hérédité --- Medische ethiek --- Genetisch onderzoek ; ethiek --- Genetisch onderzoek ; sociale aspecten --- genetica --- erfelijke ziekten --- bio-ethiek --- 174.2 --- 17.023.33 --- 575 --- 061 Ethische problemen --- 094 Biologie --- Erfelijkheid --- Genetica --- 600.2 --- 603.1 --- aangeboren afwijkingen --- erfelijkheidsleer --- ethiek --- genetische diagnose --- genetische test --- maatschappij --- recht --- screening --- 599.2 --- aangeboren afwijkingen (congenitale afwijkingen, hartafwijkingen) --- ethiek (moraal) --- genetisch risico --- prenatale diagnose --- tests --- 010213.jpg --- 61 --- 179.7 --- Beroepsmoraal van de artsen. Medische beroepsethiek --- Génétique --- (zie ook: orthopedie, seksuele ontwikkelingsstoornissen, vaatziekten) --- (zie ook: genetisch advies) --- Conferences - Meetings --- Medical genetics --- Genetic Techniques --- Genetic Counseling --- Genetic Screening --- Moral and ethical aspects --- 174.2 Beroepsmoraal van de artsen. Medische beroepsethiek --- Clinical genetics --- Diseases --- Heredity of disease --- Medical sciences --- Pathology --- Genetic disorders --- Genetic aspects --- Hérédité --- Génétique --- Ethique médicale
Listing 1 - 10 of 15 | << page >> |
Sort by
|