Listing 1 - 10 of 15 << page
of 2
>>
Sort by

Book
Ziekten van lever en galwegen : naslagwerk voor de praktijk
Authors: --- --- ---
ISBN: 9064392226 Year: 1982 Publisher: Gent Brussel Leuven Antwerpen E. Story-Scientia

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

De opzet van dit boek was een praktisch en vooral actueel overzicht te verschaffen van de klinische hepatologie. Inderdaad hebben recente ontwikkelingen in basiswetenschappen en techniek een ware omwenteling meegebracht in deze discipline, die een nieuwe samenvatting zeker rechtvaardigen:- zo bijvoorbeeld leidde een beter inzicht in de pathogenese van bepaalde ziektes tot een meer rationele therapeutische aanpak. De meest markante doorbraak op dit punt vindt men wellicht op het domein van de virale hepatitis, waar identificatie van de hepatitis virussen-A en B leidde tot de op-punt-stelling van een vaccin tegen dit laatste, en... het bestaan aan het licht bracht van andere 'non-A non-B' hepatitis virussen. Een ander treffend voorbeeld geldt de doorbraak in de kennis der pathogenese van de cholesterol galstenen, die de weg opende naar de preventie en zelfs de medicamenteuze behandeling van een gedeelte van de galstenen. De snelle ontwikkeling van de techniek zorgde anderzijds voor een pleiade van nieuwe diagnostische middelen, die onder meer op gebied van de icterus de diagnose ontzettend hebben vereenvoudigd.Tenslotte beleven wij ook een zekere verschuiving in de aard der geziene leverletsels: zo bijvoorbeeld is er een sterke toename van toxische leverbeschadiging, en neemt het belang van milieufactoren en iatrogene invloeden als oorzaken van leverpathologie toe.Het boek behandelt vooral de hepatologie van de volwassenen. Specifieke hepatologische problemen bij kinderen worden vermeld, doch voor de bespreking verwijzen wij naar gespecialiseerde monografieën over kinderhepatologie. Schematisch werd het boek opgesteld in twee delen: een eerste deel behandelt de eigenlijke leveraandoeningen, een tweede deel handelt over ziekten van de galwegen. Door verwijzingen in de tekst worden overlappingen tot een minimum beperkt. Talrijke illustraties vergezellen de tekst. Om praktische redenen werden de kleurillustraties evenwel gegroepeerd in 10 kleurenplaten, ingelast tussen het eerste en tweede gedeeltt tussen het eerste en tweede gedeelte.


Book
Endocriene ziekten en stofwisselingsziekten
Authors: --- --- --- --- --- et al.
ISBN: 9064392234 Year: 1982 Publisher: Gent Brussel Leuven Antwerpen Mariakerke, Gent E. Story-Scientia Vanmelle


Book
Aids nuchter bekeken : medische en maatschappelijke achtergronden
Authors: --- ---
ISBN: 900219823X 9789002198236 Year: 1994 Volume: *20 Publisher: Antwerpen Standaard

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

-X


Book
Ces malades qui nous gouvernent.
Author:
ISBN: 9782253055433 2253055433 Year: 1988 Publisher: Paris,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Les hygiénistes enjeux, modèles et pratiques (XVIIIe-XXe siècles).
Author:
ISBN: 2701129559 9782701129556 Year: 2001 Publisher: Paris,


Book
Bleekneusjes : vakantiekolonies in Nederland 1883-1970.
Authors: --- ---
ISBN: 9068683454 9789068683455 Year: 2003 Publisher: Bussum Thoth


Book
In der sieken dienste : de oudste ambtelijke tekst in het Nederlands : facsimile, tekstuitgave, vertaling, situering : de statuten van de leprozerie van Gent, 1236
Authors: --- ---
ISBN: 9053494693 9789053494691 Year: 2003 Publisher: Gent RUG

The picture of health : environmental sources of disease.
Author:
ISBN: 0393064344 9780393064346 Year: 1977 Publisher: New York Norton

Histoire des peurs alimentaires : du Moyen Âge à l'aube du XXe siècle.
Author:
ISBN: 2020476614 2021151557 202101682X 9782020476614 Year: 2002 Volume: 359 Publisher: Paris Seuil

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Au-delà de la peur de manquer, de la famine, angoisse prégnante en Occident jusqu'à une période encore récente, il y a la crainte de manger du corrompu, du malsain, de l'immonde. En même temps que l'Occident a cherché à réduire la pénurie, il a progressivement mis sous surveillance l'ensemble de la chaîne alimentaire. Notre comportement contemporain vis-à-vis de la nourriture a onc une longue histoire que Madeleine Ferrières s'attache à reconstituer et à analyser.Des règlements médiévaux de boucherie aux perspectives géniales de Giovanni Lancisi, médecin de la cour pontificale au début du XVIIIe siècle ; du conflit entre symbolique faste ou néfaste des aliments et médecine et hygiénisme, mais aussi, plus tard, avec la chimie et les sciences vétérinaires, à la peur des poissons, levures, plantes ou légumes importés d'autres horizons ; de la suspicion à l'endroit du cuivre ou des conserves à la mise en cause de l'air vicié des villes, l'Occident invente, avec précaution et prévention, un ordre alimentaire illustré de manière éloquente au début du XXe siècle par le Pure Food and Drug Act américain. Mais cette invention n'est pas allée sans une autre : celle du consommateur. Rassasié, revendiquant une « bonne bouffe », prudent, voire savant ou se croyant tel, il appartient à l'utopie de l'abondance et de la sécurité.Miroir formidable de notre Occidental way of life que cette question des peurs alimentaires !.

Keywords

Nutritionally induced diseases --- Food contamination --- Food habits --- Food --- Food adulteration and inspection --- Maladies d'origine nutritionnelle --- Aliments --- Habitudes alimentaires --- History --- Health aspects --- Psychological aspects. --- Safety measures --- Toxicology --- Histoire --- Contamination --- Aspect sanitaire --- Aspect psychologique --- Sécurité --- Mesures --- Toxicologie --- Inspection --- Production animale --- Animal production --- Intoxication alimentaire --- Épidémie --- Contamination biologique --- Biological contamination --- menu's --- landbouw --- sociale geschiedenis --- Diet --- Diet and disease --- Dietary causes of disease --- Diseases --- Nutrition disorders --- Foods --- Dinners and dining --- Home economics --- Table --- Cooking --- Dietaries --- Gastronomy --- Nutrition --- Contaminated food --- Foods, Contaminated --- Contamination (Technology) --- Analysis of food --- Food, Pure --- Food inspection --- Inspection of food --- Pure food --- Adulterations --- Consumer protection --- Public health --- Sanitary chemistry --- Health aspects&delete& --- Psychological aspects --- Toxicology&delete& --- Safety measures&delete& --- Adverse effects --- Dietary aspects --- Causes and theories of causation --- Adulteration --- History. --- Plant production --- foods --- Human feeding --- Food poisoning --- Epidemics --- Consumer behaviour --- Comportement alimentaire --- Politique alimentaire --- Feeding Behavior --- Food Contamination --- Public Health --- Histoire. --- Aspect symbolique --- history. --- psychology --- psychology. --- history --- Primitive societies --- Food habits - Psychological aspects --- Nutritionally induced diseases - France - History --- Food - Safety measures - France - History --- Food - Toxicology - France - History --- Food adulteration and inspection - France - History --- Food contamination - Health aspects - France - History --- Boats, Ancient. --- Boats, Ancient --- Illyrian antiquities. --- Underwater archaeology. --- Underwater archaeology --- Libya

Erfelijkheid : genetische tests en maatschappij.

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In 1953 werd door Watson en Crick de structuur van het DNA blootgelegd: dit gaf inzicht in de wijze waarop de erfelijke eigenschappen van een organisme worden 'gecodeerd' en bij elke celdeling doorgegeven. Omstreeks 1975 werd het mogelijk om DNA te 'manipuleren'. De stukjes DNA die een welbepaalde eigenschap tot stand brengen, en die men genen noemt, kan men nu isoleren, identificeren en reproduceren (klonen). In verband met de mens leidt dit samen met andere technieken tot de mogelijkheid om de oorsprong van een groot aantal erfelijke ziekten op te sporen. Door onderzoek van enkele cellen kan men de aanwezigheid van een erfelijke aanleg vaststellen zowel bij de volwassene, het kind, de foetus als bij het embryo. Deze kennis kan heel waardevol zijn, maar ze kan ook ongewenste tot zelfs dramatische gevolgen hebben. Dit boek geeft een inzicht in de mogelijkheden van dit genetisch onderzoek. Tegelijk worden ook de voornaamste ethische vragen gesteld die erdoor worden opgeroepen. (Bron: covertekst)

Listing 1 - 10 of 15 << page
of 2
>>
Sort by